Zlatna jesen u Grabovači, otkrijte jesensku Liku jednu od najljepših domaćih destinacija za odmor


Kada se spominje boravak u prirodi, svi znamo da je to nešto čemu treba težiti i aktivno nastojati planirati vrijeme da bi se odmorili bar na kratko u zagrljaju šume, planine, rijeke ili mirisne livade.

Negdje gdje je vrijeme stalo, gdje se možemo umiriti i odmoriti tijelo i dušu od svega čime smo inače preplavljeni. No koje su konkretne prednosti boravka u prirodi ili prednosti posjete prirodnih lokaliteta koje mame ljepotom? Evo ih nekoliko ali lista je zapravo puno duža.

  • Poboljšanje mentalnog zdravlja: Boravak u prirodi smanjuje stres, anksioznost i depresiju, te povećava osjećaj zadovoljstva i smirenosti.
  • Jačanje imunološkog sustava: Redovite šetnje na svježem zraku pomažu tijelu da bolje reagira na infekcije i bolesti.
  • Povećanje fizičke kondicije: Hodanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, jača mišiće i povećava razinu energije.
  • Povezivanje s prirodom: Šetnja u prirodi pomaže u jačanju veze s okolinom, potiče svjesnost i poštovanje prema prirodnim ljepotama i našim prapočecima.
  • Poboljšanje kreativnosti: Provedeno vrijeme u prirodi može potaknuti kreativno razmišljanje i donošenje boljih odluka.

Jesenski izleti u prirodi  donose divnu paletu vizualnih iskustava, od drveća koje se odjene u najživopisnije haljine u nijansama zlatne, smeđe, crvene, zelene dok šetači uživaju u vizualnom doživljaju jedinstvenog smirujućeg krajolika. Svjež zrak, bogat kisikom, poboljšava raspoloženje i jača imunitet, dok umirujući zvuci prirode smanjuju stres. A u Lici, točnije Perušiću kod Parka prirode Grabovača, jesenski doživljaj je doista poseban. Upoznajte carstvo drevnih ličkih šuma, prohladnih pećina, osvježavajuće tirkizne rijeke i tradicijske gastronomije. Vrijeme je za Liku!

Ova regija bogata nacionalnim parkovima i špiljama, sve je češći izbor izletnika koji vole napraviti pauzu na putu do mora a odlučite li se na ljetovanje u rujnu, izbor je odličan jer se prema svim prognostičkim kartama, sunčana razdoblja nastavljaju uz manje temperature. Zato ako odmarate u rujnu, predlažemo Perušić na putu do mora. Ova prirodna kockica divote nudi sve što se može poželjeti za dobar izlet. Pa predlažemo slijedeće:

Pogled s vidikovca

Uputite se prema vidikovcu s kojeg se pruža spektakularan pogled na rijeku Liku, drugu po veličini ponornicu u Europi, koja izvire podno Velebita i ponire u Kosinjskoj dolini nakon 78 kilometara toka. Do vidikovca vas očekuje intenzivan uspon od oko kilometar i pol, ali traje kratko i vrijedno je truda. Pogled na netaknutu prirodu, ostatke Starog grada Perušića i crkvu Uzvišenja sv. Križa, uz mističnu pjesmu vjetra, ostavlja poseban dojam. Na deset metara visokom vidikovcu postavljene su šumske orgulje s 6 cijevi, koje stvaraju zvukove pod utjecajem vjetra i strujanja zraka, dodajući ovom mjestu poseban ugođaj.

ŠPILJA SAMOGRAD – FASCINANTNA IGRA MAJKE ZEMLJE

Nakon kratkog uspona do vidikovca, samo nekoliko minuta hoda dijeli vas od špilje Samograd. Ova špilja očarava svojim svjetlucavim stijenama, fascinantnim stalagmitima i stalaktitima, a turistima je otvorena još od 19. stoljeća. Vodič će vas dočekati i kroz vođeni obilazak prenijeti zanimljivu i edukativnu priču o špilji. Milijunima godina priroda je oblikovala čarobne formacije i boje duboko pod zemljom, a do njih se dolazi betonskim stepenicama s rukohvatom, dok unutar špilje možete vidjeti ručno isklesane kamene stepenice, stare više od stotinu godina.

Temperatura špilje je u ljetnim mjesecima negdje oko 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava. Savjet: Pripazite i na obuću, morate imati čvrste tenisice ili gojzerice, zbog klizavog tla i konfiguracije terena.  Računajte i da ćete prijeći ukupno 948 stepenica dok obilazite špilju. Nedaleko od špilje sakrila se prekrasna minijatura koja će oduševiti vaše najmlađe. Radi se o  hobitskoj kućici, okružena biljnim vrtom i senzoričkim parkom za djecu. Ovdje možete istražiti vilinsku zemlju i uživati u prirodnom okruženju. Ako se nekako uspijete zavući u kućicu, dočekati će vas predmeti poput karte Međuzemlja, peći, čajnika i domaćih čajeva od bilja koje raste u tom kraju. U sklopu Biljnog vrta nalazi se i senzorički park za djecu s posebnim potrebama i Vilinska zemlja, čarobno kraljevstvo, u kojem žive malene, oku nevidljive vile. Na cijelom području Parka nalazi se ukupno 6 km poučnih staza. Idealno za šetače i ljubitelje netaknute prirode, kao i najmlađe.

IDILA NA RIJECI LICI

Ljubitelji aktivnog odmora pronaći će mnogo razloga za uživanje uz rijeku Liku. Ovdje možete uskočiti u kanu i veslati kroz predivan krajolik, sami ili s društvom, a nakon opuštajuće vožnje, uživati u izvrsnom ličkom gulašu ili pripremiti roštilj u šumi pored rijeke, gdje je dostupna sva potrebna infrastruktura. Paintball, streličarstvo i vožnja kanuom samo su neke od omiljenih sportskih aktivnosti koje ovo jedinstveno područje nudi. Rijeka Lika koja teče kroz ovaj kraj pruža savršeno osvježenje u ljetnim mjesecima, a povijesne znamenitosti poput Starog grada Perušića i crkve Uzvišenja sv. Križa odlična su prilika za istraživanje povijesti. 

STARI GRAD PERUŠIĆ

Preporučamo da posjetite i Stari grad Perušić. Ova povijesna građevina poznata je pod raznim imenima: Perušićki stari grad, Gradina, Kula i Turska kula, premda je nastala prije nego što su Turci zavladali Perušićem. Stari grad bio je sagrađen od kamena, protežući se na tri kata, opasan debelim suhozidom u obliku nepravilnog četverokuta, s tri polukružne stražarske kule na kutovima. Gradnju su započeli braća Dominik i Gašpar Perušić, članovi plemićke obitelji porijeklom iz Zagore.

Na Kuli su i danas vidljivi ostaci topovskih postolja, stražarnica i osmatračnica. Iako je sačuvan samo jedan kat, projektom obnove izgrađena su dva nova a uređena su sada sva tri kata. Kula je i dalje jedna od najočuvanijih obrambenih utvrda u Lici.

Brojni su smještajni objekti u blizini Perušića koje možete jednostavno pronaći na ovoj poveznici. Restorani u blizini nude gastronomske specijalitete Like uz tradicijske poslastice poput škripavca i sušene šunke, te ukusne domaće kolače. A nakon prohladnih ličkih šuma i avanture u osvježavajućoj rijeci, ništa ne ide bolje kao bogata lička plata, dobra domaća rakija i ukusan tanjur pun domaćih specijaliteta. Sirupi, džemovi i pekmezi napravljeni od domaćeg voća i povrća također se mogu nabaviti u seoskim domaćinstvima.

PROŠEĆITE NOVOOBNOVLJENOM UTVRDOM GDJE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST

Radovi na unutarnjem uređenju stare utvrde privode se kraju, a rezultat je zaista impresivan. S obnovljenim hrastovim podovima i novopostavljenim stepenicama, interijer kule sada zrači autentičnom ljepotom i šarmom prošlih stoljeća. Iz Turističke zajednice općine Perušić najavljuju da će uskoro započeti izgradnja pristupne rampe te postavljanje staklenih stijena na vidikovcu na vrhu utvrde, s kojeg će se pružati spektakularan pogled na zadivljujući pejzaž Perušića. Što se same obnove tiče, završen je projekt unutarnjeg muzejskog postava, a sada preostaje nabava i ugradnja replika, interpretacijskih panoa i heraldičkih rješenja.

Posjetite i ljupko selo Kaluđerovac u blizi Perušića, pogledajte Pisani kamen iz 1. stoljeća, slikajte se uz prirodni fenomen Jela-car, te uz fantastičnu Kosinjsku dolinu s mostom koji povezuje Gornji i Donji Kosinj. Ovdje vas očekuju rijeka, šuma, pećina, i fantastičan vidikovac, kao i drevne, prohladne šume. Uživat ćete u zabavi uz paintball, vožnju kanuom, izvrsnu hranu i lokalne aromatične rakije. Dobro došli u Perušić – raj za šetače, bicikliste, istraživače i znatiželjne tragače. Čekamo vas!

Korisni linkovi:

Tz-perusic.hr
Pećinski park Grabovača
Gdje se smjestiti?
Što jesti?
Kajakom i splavom
Cikloture

Fotografije: arhiv TZO Perušić