Zaljubite se u Alberobello – Romantični grad bijelih kućica u Italiji


Pokrenite svoju maštu i zamislite se u malom gradiću od bijelih kućica sa kamenim krovovima, ukrašenih cvijećem i vinovom lozom. Tako otprilike izgleda grad Alberobello u Italiji.

Foto naslovna by Jacques Savoye

Ovaj prekrasan grad poznat je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i tradiciji, koja će vas očarati i ostaviti bez daha. Kad kročite u Alberobello, osjećate se kao da ste u drugom svijetu. Ovaj grad je poznat po svojim bijelim kućicama s konusnim krovovima, poznatima kao trulli, koji su zaštitni znak grada. To su tradicionalne kućice koje se sastoje od kamenih blokova koji su položeni jedan na drugi. Te kućice su nekad služile kao domovi za seljake i pastire, ali su danas postale simbol Alberobella.

Kad krenete u obilazak grada, sigurno ćete prošetati kroz Rione Monti, jednim od najljepših dijelova grada. Ovaj stari dio grada sastoji se od uskih ulica koje se uvijaju kroz prekrasne trulli kuće. Ovdje ćete pronaći mnoštvo restorana, barova, trgovina s tradicionalnim suvenirima i umjetničkim galerijama.

Foto by Jacopo Cima

U Alberobellu možete uživati u nekim od najboljih jela talijanske kuhinje. Ovdje ćete pronaći mnoge autentične restorane koji nude tipična jela Apulije, poput tjestenine orecchiette s rajčicom i maslinovim uljem ili focaccie, poznate pizze s maslinovim uljem i ružmarinom.

Naravno, ne možete napustiti Alberobello bez kupovine nekih tradicionalnih suvenira, poput keramičkih figurica, ručno izrađenih košara i šešira.

Ako želite iskusiti nešto jedinstveno i nezaboravno, ne propustite priliku posjetiti grad Alberobello. To je grad pun povijesti, kulture i tradicije, a sigurno će vas očarati svojom ljepotom i šarmom. Dođite i uživajte u najboljem što Italija može ponuditi!

Foto by Siggy Nowak

Gdje se fino jede u Alberobello?

U gradu Alberobello ima mnogo restorana koji nude ukusnu i autentičnu apulijsku kuhinju po razumnim cijenama. Ovdje su tri opcije koje bih vam preporučili:

Ristorante L’Aratro – Ovaj restoran nudi ukusna jela po pristupačnim cijenama. U ponudi imaju tradicionalna jela poput tjestenine s rajčicom i svježim sirom, te razne vrste pizze. Također imaju i odličnu selekciju vina iz regije Apulije.

Pizzeria Al Pinnacolo – Ova pizzeria je poznata po svojim ukusnim pizzama s tankim tijestom, koje su pripremljene s lokalnim sastojcima. Cijene su pristupačne, a imaju i veliki izbor drugih talijanskih specijaliteta.

Osteria del Poeta – Ova osteria nudi izvrsnu kvalitetu hrane po razumnim cijenama. Njihova ponuda uključuje sve od tradicionalnih tjestenina i mesa do plodova mora i povrća. Također imaju veliki izbor lokalnih vina.

Iz Hrvatske za ovu prekrasnu regiju u Italiji možete koristiti jeftine aviokarte Ryanaira na liniji iz Zagreba za Brindsi.

Foto by Jacopo Cima