Toskana: Raj za gurmane i ljubitelje vina


Kada se spomene Toskana, većina ljudi odmah pomisli na valovite brežuljke prekrivene vinogradima, srednjovjekovne gradove koji kao da su ispali iz bajke i mirisne delicije koje se tope u ustima.

Ali Toskana nije samo destinacija za oči – to je prava senzacija za sva osjetila, osobito za nepce. Ako planirate putovanje u ovaj čarobni dio Italije, evo jedne gurmanske avanture kroz najbolje restorane i vinske podrume koje ova regija ima za ponuditi.

Let za Toskanu: Prvi korak u avanturi

Krenimo od samog početka. Srećom, Ryanair nudi odličnu direktnu liniju iz Zagreba za Pisu, koja je savršena početna točka za istraživanje Toskane. Let traje malo više od sat vremena, a čim sletite, pred vama će se otvoriti vrata jedne od najljepših regija Italije. Pisa, sa svojom slavnom kosom kulom, idealna je za kratko istraživanje prije nego što se upustite u istraživanje unutrašnjosti Toskane. Aviokarte po smjeru s najmanjom ručnom prtljagom možete često kupiti već od 15€.

Firenca: Kulturna prijestolnica s okusom tradicije

Ne možete posjetiti Toskanu, a da ne posjetite Firencu, srce renesanse. Ovaj grad prepun je povijesti, umjetnosti i naravno, izvrsne hrane. Za pravo iskustvo toskanske kuhinje, preporučujemo restoran Osteria Vini e Vecchi Sapori. Skriven u uskim ulicama Firence, ovaj mali restoran nudi autentična jela koja su pripremljena prema starim receptima. Ne propustite probati bisteccu alla fiorentina, sočan T-bone odrezak, i zaliti ga čašom lokalnog Chiantija.

Photo by Andrea Mosti

Firenca, poznata po svojoj bogatoj povijesti i umjetnosti, također nudi brojne prilike za uživanje u izvrsnoj toskanskoj kuhinji, a da pritom ne ispraznite novčanik. Evo nekoliko preporuka za lokalne restorane koji nude izvrsnu hranu po pristupačnim cijenama:

1.Trattoria Mario

Ovaj mali i autentični restoran omiljen je među mještanima i turistima. Otvoren još od 1953., Trattoria Mario nudi tradicionalna firentinska jela pripremljena s ljubavlju. Uživajte u jelima poput ribollite (gusti povrtni krušni jušni obrok) i bistecche alla fiorentine (T-bone odrezak). Restoran je otvoren samo za ručak, pa je najbolje doći rano kako biste osigurali mjesto.

2. Da Vinattieri

Ako tražite brz i ukusan obrok, Da Vinattieri je idealno mjesto. Ovo je mala kantina koja nudi ukusne schiacciate – hrskave toskanske sendviče. Puni su lokalnih specijaliteta poput porchette (pečena svinjetina) ili lampredotta (firentinski specijalitet od kravljeg želuca). Savršeno mjesto za brzo ugristi nešto dok istražujete grad.

3. Trattoria da Rocco

Smještena unutar tržnice Sant’Ambrogio, ova trattoria nudi pravi domaći ugođaj i autentična toskanska jela. Ovdje možete uživati u dnevno svježim jelima poput pappa al pomodoro (juha od kruha i rajčice) i spezzatino (gulaš). Mjesto je popularno među lokalcima, pa možete očekivati dobar obrok po vrlo pristupačnim cijenama.

4. All’Antico Vinaio

All’Antico Vinaio postao je prava institucija u Firenci zahvaljujući svojim nevjerojatnim paninima. Svježe pripremljeni sendviči puni su lokalnih delicija poput toskanskog pršuta, sira pecorina, svježe rukole i kremastih namaza. Redovi mogu biti dugi, ali iskustvo je svakako vrijedno čekanja.

5. Il Vinaino di Parte Guelfa

Ova mala i udobna trattoria nudi izvrsnu lokalnu hranu po vrlo povoljnim cijenama. Na jelovniku su tradicionalna jela poput pappardelle al cinghiale (tjestenina s divljom svinjom) i trippa alla fiorentina (firentinski tripice). Uz prijateljsku uslugu i topli ambijent, Il Vinaino di Parte Guelfa pruža pravu domaću atmosferu.

San Gimignano: Vino i pogledi koji oduzimaju dah

Nakon Firence, usmjerite se prema San Gimignanu, “gradu lijepih tornjeva”. Ovaj mali grad poznat je po svojim srednjovjekovnim tornjevima i proizvodnji vina Vernaccia di San Gimignano, jednog od najpoznatijih bijelih vina u Italiji. Posjetite Fattoria San Donato, obiteljsku vinariju gdje možete uživati u degustaciji vina uz prekrasan pogled na toskanske brežuljke. Nakon obilaska vinograda i podruma, kušajte lokalne delicije poput pecorina i domaćeg meda.

Foto by Reiner

Siena: Grad palača i savršenih okusa

Krenite dalje prema Sieni, gradu poznatom po trkama konja Palio i svojoj bogatoj povijesti. Za pravi doživljaj toskanske kuhinje u Sieni, preporučujemo Osteria La Sosta di Violante. Ovdje možete uživati u jelima poput pappardelle al cinghiale – tjestenini s divljom svinjom, uz čašu Brunella di Montalcino, jednog od najprestižnijih crvenih vina Toskane. Siena je savršeno mjesto za uroniti u bogate okuse Toskane dok uživate u povijesnoj atmosferi grada.

Foto by pau_noia0

Chianti: Srce vinske Toskane

Završite svoju vinsku avanturu u regiji Chianti, gdje se proizvode neka od najpoznatijih talijanskih vina. Castello di Ama, vinarija smještena u srcu Chiantija, nudi vrhunska vina i jedinstveno iskustvo. Ovdje možete degustirati vino izravno iz bačvi, istražiti vinske podrume i uživati u panoramskom pogledu na vinograde. Uživajte u kombinaciji izvrsnih vina i jela pripremljenih s ljubavlju, koristeći samo najbolje lokalne sastojke.

Foto by Luca Ciapetti

Volterra: Povratak u prošlost s okusom tartufa

Ako ste ljubitelj tartufa, Volterra je vaša destinacija. Ovaj povijesni grad, poznat po rimskim ruševinama i alabastru, također je središte za tartufe. Posjetite Enoteca Del Duca, gdje možete uživati u jelima obogaćenim svježim tartufima, poput tagliatella al tartufo. Svako jelo ovdje prati pažljivo odabrano vino koje naglašava bogatstvo okusa.

Photo by Pixelme Stock Photography

Toskana nije samo destinacija; to je doživljaj. Od vina koje priča priče o tlu na kojem je uzgojeno, do jela koje donosi okuse s dušom, Toskana je mjesto koje morate doživjeti svim osjetilima. S direktnim letom iz Zagreba do Pise, putovanje u ovu regiju nikada nije bilo lakše. Uronite u toskansku ljepotu, istražite skrivena sela i vinograde, i prepustite se užicima koje nudi ova nevjerojatna regija.

Foto by monica_valladares