Što turisti rade, a lokalcima smeta


Dok bezbrižno šećete nekim mjestom često zaboravljate da u tom mjestu žive ljudi kojima vaše ponašanje, radnje možda smetaju. Na popisu se našla i jedna hrvatska situacija.

U nacionalnom parku Bannf u Kanadi, jedan lokalac je napravio popis 50 najglupljih pitanja koje turisti postavljaju u parku. Npr. Kako los zna da cestu mora prijeći kod znaka “Losovi prelaze cestu”? Gdje mogu vidjeti medvjeda koji pozira?

Kad smo kod glupih pitanja, Norvežani spominju sljedeća: Kad se otvaraju fjordovi i da li rade noću? Tko uključuje polarno svjetlo? Da li se norveški hamburgeri rade s mesom od sobova i polarnih medvjeda. Ili pitanje Amerikanca: Jeste li vi Norvežani imali isto toliko problema s Vikinzima kao mi s Indijancima?

U Amsterdamu lokalcima smeta što turisti pišaju u kanale, smeta im što ne shvaćaju koliko je zapravo jaka nizozemska marihuana, i smeta im kad im se obraćate na njemačkom jeziku. Bicikliranje – kad turisti hodaju po biciklističkoj traci ili voze bicikl po pješačkoj traci.

Britanci spominju Kineze koji se u njihovim selima ponašaju kao da su doma. Kucaju na vrata ljudima kako bi išli na wc, sjednu na terasu i jedu sendvič.

Australci savjetuju turistima: nemojte mahati selfi štapovima, a koale nisu medvjedi..

Kina – jako im smeta što nama smeta što oni jedu pse…

I za kraj naša draga Hrvatska. Na popisu je već legendarno planinarenje u japankama te spašavanja turista od strane Gorske službe spašavanja.

Neke univerzalne, koje vrijede za većinu zemalja su: kada turist stane usred ulice, raskrižja, gužve kako bi provjerio kartu ili napravio selfi, kada se nužde obavljaju na javnim mjestima, kada slikaju sve i svašta, kada se ne drže pravila, ograničenja, redova, ne ostaviti napojnicu ili pak je ostaviti na mjestima gdje ona nije potrebna, neprikladno odijevanje, bacanje smeća…

Ono što najviše smeta sve lokalce je zatvoreni um turista. Najviše im smeta kada se turisti rugaju, kada odbacuju lokalnu kuhinju i njihovu tradiciju.