Skriveni dragulji Istanbula izvan turističkih ruta koje vrijedi posjetiti


Istanbul je grad koji ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima, od poznatih turističkih atrakcija do manje poznatih, ali jednako impresivnih mjesta. Ako tražite nešto drugačije od standardnih turističkih ruta, evo nekoliko skrivenih dragulja koje vrijedi posjetiti u Istanbulu.

Naš vodič za organizaciju putovanja u Istanbul možete pročitati –> OVDJE

Balat 

Balat je povijesna četvrt koja se nalazi na obali Zlatnog roga. Ovaj dio grada je poznat po svojim šarenim kućama, ulicama popločanim kamenom i malim trgovinama. Balat je savršeno mjesto za šetnju i upoznavanje s tradicionalnom turskom kulturom.

Büyükada 

Büyükada je jedan od Prinčevih otoka, koji se nalazi u Mramornom moru. Ovo je popularno izletište za stanovnike Istanbula, ali turisti ga često propuste. Na otoku se nalaze brojne plaže, restorani i tradicionalne turske kuće.

@magicofistanbul

You can find a piece of heaven in every part Turkey✨ Madam Nica in Büyükada, Istanbul📍 #heaven #turkey #turkeytiktok #tiktok #fy #fyp #foryoupage #fypシ゚viral #travellife #travel #traveltiktok #trending #traveling #buyukada #princessisland #büyükada

♬ S31 – Samuel Ifeanyi

Sulejmanova džamija 

Sulejmanova džamija je jedna od najljepših džamija u Istanbulu, ali je često zasjenjena poznatijim džamijama poput Plave džamije ili Aje Sofije. Džamija je izgrađena u 16. stoljeću i poznata je po svojim veličanstvenim kupolama, mozaicima i lukovima.

@luxurypropertiesturkey

Mimar Sinan’s Süleymaniye Mosque is considered one of the gems of Istanbul #istanbul #turkey #city #architecture #travel #travelphotography #history #photograpy #fyp #mimarsinan #türkiye

♬ Aşk-ı Derûn (Deepest Love) – Aytekin Ataş

Chora crkva ili Kariye Camii

Chora crkva je jedna od najboljih primjera bizantske arhitekture u Istanbulu. Nalazi se u kvartu Edirnekapi i poznata je po svojim mozaicima i freskama koje prikazuju biblijske scene.

@japanesebutturkish

Kariye Camii 🤍 #istanbul #touristattraction #mosque #architecture

♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Emirgan park 

Emirgan park je prekrasan park koji se nalazi na obali Bospora. Ovaj park je poznat po svojim cvjetnim vrtovima, jezerima i fontanama. Tijekom proljeća, park je prekriven tulipanima i predstavlja idealno mjesto za piknik ili šetnju.

@istanbulfinds

🌸🌷🥰Paradise in Istanbul🥰🌷🌸 You have to visit here🤍 📍Emirgan Park #tulip #magnolia #manolya #lale #bahar #emirgan #istanbul #istambul #isztambul #turkey #türkiye #paradise #türkei#اسطنبول #fyp #spring #török#تركيا #reisen #travel #blumen #love #aşk #çiçek #spring #beautiful #amazing #sakura

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Camlica brdo 

Camlica brdo je najviša točka Istanbula i pruža prekrasan pogled na grad. Ovo je savršeno mjesto za opuštanje nakon razgledavanja grada, a na brdu se nalaze brojni restorani i kafići.

Džamija Fakulteta islamskih nauka (Faculty of Theology Mosque Marmara)

Malo drugačija džamija s modernim dizajnom. Džamija je izgrađena s naglaskom na funkcionalnost, ali i estetiku. Dizajn odlikuju čiste linije, prostranost i upotreba prirodnih materijala, poput mermera i stakla, što stvara osvetljen i otvoren prostor unutar objekta. Kupola džamije je moderna interpretacija klasične osmanske arhitekture, sa jednostavnijim geometrijskim formama.

@muslim

Marmara University Faculty of Theology Mosque, Istanbul 🕌🇹🇷 #muslim #islam #mosque

♬ original sound – ✹ Fī sabīl illāh