Ovo su najbolje zrakoplovne aviokompanije na svijetu za 2024. godinu


Qatar Airways proglašen je najboljim svjetskim zrakoplovnim prijevoznikom na dodjeli nagrada World Airline Awards 2024., što je osmi put da je ovaj zrakoplovni prijevoznik osvojio titulu zrakoplovnog prijevoznika godine u 25-godišnjoj povijesti dodjele nagrada.

Općenito cijenjena kao “Oscar zrakoplovne industrije”, dodjela World Airline Awards započela je 1999. godine i ostaje potpuno neovisna i nepristrana sa svim troškovima ispitivanja kupaca i dodjele nagrada koje plaća organizator, Skytrax.

Osim što je proglašen najboljim svjetskim zrakoplovnim prijevoznikom 2024., Qatar Airways je osvojio i glavne nagrade za najbolju svjetsku poslovnu klasu, najbolji svjetski salon poslovne klase i najbolju zrakoplovnu tvrtku na Bliskom istoku.

Singapore Airlines, rangiran je kao broj 2 u svijetu za 2024., s Emiratesom na trećem mjestu, ANA All Nippon Airwaysom na četvrtom i Cathay Pacific na petom mjestu, od više od 350 zrakoplovnih prijevoznika uključenih u istraživanje rezultate.

Singapore Airlines osvojio je najviše nagrada, za najbolje kabinsko osoblje na svijetu, a njihovi apartmani prve klase nastavljaju dominirati osvajanjem nagrade kao najbolja prva klasa na svijetu. U jednoj od najkonkurentnijih svjetskih regija za standarde zračnih usluga, Singapore Airlines također je osvojio priznanje za najboljeg zračnog prijevoznika u Aziji.

ANA All Nippon Airways je osvojo 4. mjesto na globalnoj ljestvici, ponavljajući raniji uspjeh osvajanjem nagrade za najbolje usluge zračnih luka na svijetu. ANA je također osvojila nagradu za najbolju uslugu zrakoplovnog osoblja u Aziji.

Saudi Arabian Airlines osvaja nagradu za 2024. kao svjetski najnapredniji zrakoplovni prijevoznik, ispred STARLUX Airlinesa na 2. mjestu i PLAY-a na 3. mjestu. Ova nagrada odražava poboljšanje kvalitete zračnog prijevoznika kroz cijeli program dodjele nagrada, ocjenjujući promjenu pojedinog zračnog prijevoznika u globalnoj ocjeni i njihov učinak u različitim kategorijama nagrada.

AirAsia osvaja nagradu za najboljeg niskotarifnog avioprijevoznika na svijetu, titulu koju osvaja svake godine od 2010. Scoot je dobio glavnu nagradu kao najbolja niskotarifna kompanija na dugim linijama.

Španjolski zračni prijevoznik Volotea dobio je nagradu kao najbolji niskotarifni zračni prijevoznik u Europi, što je veliko postignuće za tako konkurentno tržište zračnih prijevoznika. Transavia France bila je druga u Europi, a Vueling na trećem mjestu.

Nagradu za svjetsku zrakoplovnu kompaniju koja najviše odgovara obiteljima osvojio je British Airways. Ova nagrada pokriva mnoge aspekte, uključujući pravila o obiteljskim sjedalima, objekte za prijavu obitelji, prioritetni ukrcaj, dječje obroke, dječje potrepštine/igračke/pakete aktivnosti, zabavu specifičnu za djecu, dječju prtljagu i pravila za dječji krevetić/kolica i standardi usluga pomoći zemaljskog osoblja i kabinskog osoblja tijekom iskustva obiteljskog putovanja.

Plaza Premium dobio je nagradu kao najbolji svjetski neovisni operater salona u zračnoj luci, a njegov Plaza Premium Lounge u rimskoj zračnoj luci Fiumicino zauzeo je prvo mjesto u 2024. godini.

Cathay Pacific dobio je nagradu za najbolju svjetsku ekonomsku klasu, a Japan Airlines osvojio je nagradu za najbolju svjetsku premium ekonomsku klasu.

Nagrade za najboljeg regionalnog zračnog prijevoznika dodjeljuju se zračnim prijevoznicima s punom uslugom koji prvenstveno obavljaju domaće i/ili međunarodne letove do pribl. 6 sati. Na vrhu globalne ocjene kao najbolji regionalni zračni prijevoznik na svijetu je ponovni pobjednik Bangkok Airways, koji je već osmu godinu zaredom dokazao da je istinski miljenik kupaca.

U Sjevernoj Americi, Delta Air Lines dobio je nagrade kao najbolji zrakoplovni prijevoznik u Sjevernoj Americi, također prikupivši glavnu nagradu za najbolju uslugu osoblja zrakoplovnog prijevoznika za regiju.

Allegiant Air prvi je put dobio nagradu kao najbolji niskotarifni zračni prijevoznik u Sjevernoj Americi, na vrlo konkurentnom LCC tržištu.

Ethiopian Airlines osvojio je nagradu za najbolju avioprijevoznicu u Africi šestu godinu zaredom, Turkish Airlines bio je najbolji avioprijevoznik u Europi, Hainan Airlines proglašen je najboljom avioprijevoznikom u Kini, a airBaltic je osvojio nagradu kao najbolji avioprijevoznik u istočnoj Europi.

Turkish Airlines je također dobio priznanje za svoje vrlo visoke standarde ugostiteljstva nagradom za najbolje ugostiteljstvo u poslovnoj klasi.

Air France bio je višestruki pobjednik 2024. godine, s tri nagrade za najbolji svjetski catering prve klase, najbolji restoran u salonu prve klase (CDG) i najbolju zrakoplovnu tvrtku u zapadnoj Europi.

Star Alliance osvojio je nagradu kao najbolji svjetski zračni savez, a također je osvojio nagradu za najbolji salon zračnog prijevoznika za svoj novi salon zračne luke Paris CDG.

 Top 20 aviokompanija

  1. Qatar Airways
  2. Singapore Airlines
  3. Emirates
  4. ANA All Nippon Airways
  5. Cathay Pacific Airways
  6. Japan Airlines
  7. Turkish Airlines
  8. EVA Air
  9. Air France
  10. Swiss International Air Lines
  11. Korean Air
  12. Hainan Airlines
  13. British Airways
  14. Fiji Airways
  15. Iberia
  16. Vistara
  17. Virgin Atlantic
  18. Lufthansa
  19. Etihad Airways
  20. Saudi Arabian Airlines