Najveće božićno drvce na svijetu – Gubbio, Italija


Od 7. prosinca do 8. siječnja 2023. grad Gubbio u Italiji je dom najvećeg božićnog drvca na svijetu.

Foto: agriturismitaliani.it

Božićno drvce na brdu Ingino od 750 metara prvi je put zasvijetlilo 1981. godine i pali se svake godine od 7. prosinca do 6. siječnja. Stvorenu u čast lokalnog sveca zaštitnika svetog Ubalda atrakciju je 1991. godine prepoznala i Guinnessova knjiga rekorda kao najveće svjetsko božićno drvce, kojem se nitko dosad nije ni približio.

Drvce je dio višegodišnje tradicije u kojoj sudjeluju mnogi volonteri u višemjesečnoj pripremi instalacije. Ručno se postavlja i provjerava svaka žaruljica, kako bi sve zasjale u punom sjaju na dan paljenja.

Gubbio se nalazi u regiji Umbria i samo je 50-ak kilometara udaljen od grada Perugie. Također je udaljen samo 50 kilometara od najpopularnijeg odredišta u regiji, Asiza. Iz nekog razloga čini se da turistička staza skreće od njega, a oni koji jure obližnjim autocestama i željezničkim linijama, ne shvaćaju da je tako blizu.

Gubbio je jedan od najljepših gradova u Umbriji i mjesto s jedinstvenim šarmom i osobnošću. Blagoslovljen zadivljujućim položajem na obroncima planine Ingino, Gubbio ima prekrasno srednjovjekovno središte grada i nekoliko slikovitih terasa s prekrasnim pogledom na okolni krajolik.

Grad postoji još od starorimskog doba i ima snažnu osobnost po kojoj se izdvaja od svih ostalih u okolici i šire. Njegovi se stanovnici ponose time što su ‘ludi’ (matti, na talijanskom), riječ kojom sebe opisuju kao slobodne mislioce, inovatore i kreativce. Toliko su ponosni na to da vam čak dopuštaju da se pod određenim uvjetima pridružite njihovim redovima i postanete počasni član la citta’ dei matti lit. Grad Luđaka!