“Najduže putovanje autobusom na svijetu” pokriva 22 zemlje u 56 dana


Indijska tvrtka za ekspedicije Adventures Overland trebala bi u kolovozu pokrenuti ono što se naziva “najdužim autobusnim putovanjem na svijetu” – preko cijelog europskog kontinenta.

Prelazeći pune 22 zemlje i pet različitih vremenskih zona, putovanje će putnicima pružiti mjesto uz neke od najspektakularnijih krajolika Europe. Ali ako želite sudjelovati, trebat će vam duboki džepovi – i puno slobodnog vremena.

Ako to zvuči kao puno…jest. Obilazeći bezbroj zemalja i kultura, autobus će krenuti iz Istanbula 7. kolovoza i postupno krenuti prema Londonu. Najvažnije je da će vam pri ruci biti vodič koji će između ostalog riješavati svu prekograničnu papirologiju.

Putovanje pokušava strpati neke od najboljih europskih znamenitosti u 56 dana bez potpunog preopterećenja putnika, dajući im otprilike dva dana u svakom gradu za istraživanje. Putovanje će uključivati zaustavljanja u balkanskim gradovima Sofiji, Zagrebu i Ljubljani prije dolaska u srednju Europu, gdje putnici mogu istražiti prekrasno očuvanu srednjovjekovnu arhitekturu Praga i Varšave.

Idući prema sjeveru, putnici će moći izbliza vidjeti slavu norveških fjordova trajektom i otputovati do Nordkappa, najsjevernije točke u Europi do koje se može doći cestom. Bit će vremena za opuštanje uz belgijska piva u Bruxellesu i za istraživanje muzeja i kafića Pariza i Amsterdama prije dolaska u London u listopadu.

Foto – bustolondon.in

Koliko to kosta?

Ova avantura nije baš jeftina. U cijenu je uključen dnevni doručak, 30 ručkova i večera, kao i svi boravci u hotelu. Sve skupa iznosi 24.300 dolara po osobi, što ga svrstava u carstvo luksuznih putovanja.

Dvadeset devet hotela rezervirano je za grupu od 30 putnika, rekao je suosnivač Adventures Overlanda Sanjay Madan za Lonely Planet, dajući putnicima oko dvije noći u svakom hotelu na 56-dnevnom putovanju. Nitko neće spavati u autobusu.

“Svaki će putnik dobiti jedan slobodan dan odmora da istraži to mjesto”, objasnio je. “To nije putovanje bez zaustavljanja. Svatko će dobiti priliku iskusiti lokalnu hranu, kulturu i aktivnosti [svakog odredišta].”

Foto – bustolondon.in

Papirologiju i dokumentaciju za prekogranična putovanja u Europi vodit će Adventures Overland, uključujući vize i dozvole; s putnicima će cijelo vrijeme putovati vodič koji govori engleski.

Je li ovo zapravo najduže putovanje autobusom na svijetu?

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, trenutni vlasnik najduže autobusne rute na svijetu je peruanska tvrtka Ormeño, čija ruta od Lime u Peruu do Rio de Janeira u Brazilu iznosi 6200 km. Ruta Adventures Overland je gotovo dvostruko veća od 12.000 km.