Malo drugačije putovanje: vremeplov na čakovečkom proštenju


Na 60. Porcijunkulovu u Čakovcu, sprema nam se nezaboravno putovanje kroz vrijeme, gdje se povijest, tradicija i suvremenost povezuju u jedinstvenu manifestaciju koja vas vodi od doba Zrinskih do današnjice.

Od 1. do 5. kolovoza 2024., uživajte u bogatom programu koji će vas očarati na jedan poseban način.

Povratak u Doba Zrinski

Šetnjom kroz Čakovec započinje jedinstvena avantura i sasvim novo iskustvo proštenja, koje današnje generacije još nisu doživjele. Ulaskom u kompleks Staroga grada Čakovca, gdje će se odvijati “Doba Zrinskih”, otvaraju se vrata srednjem vijeku i nekadašnjem svijetu koji će nam otkriti kako su živjeli naši preci. Posjetite sajam starih zanata, sudjelujte u srednjovjekovnim radionicama, promatrajte viteške borbe ili pak isprobajte gađanje lukom i strijelom. Djeca će uživati u maloj školi mačevanja i dječjim srednjovjekovnim igrama, dok će odrasli moći kušati jela iz tog doba i osvježiti se u srednjovjekovnoj pivari “Lepi dečki”. Večernji vatreni show Koprivničkih mušketira dodatno će pojačati autentičnost ovog povijesnog iskustva.

Spoj Tradicije, Vjere i Veselja

Središnji dio Porcijunkulova vezan je uz blagdan “Porcijunkulu – Gospu od Anđela”, koji se obilježava 2. kolovoza. Vjerski dio proštenja kulminira svetom misom na otvorenom i svečanom procesijom s Gospinim likom kroz centar Čakovca. Osjetite duh prošlosti kroz demonstracije starih zanata, nastupe kulturno-umjetničkih društava i tamburaških sastava te kušajte autohtone međimurske delicije poput trganca i langoša.

Suvremeni Doživljaji i Obiteljska Pustolovina

Povratak u sadašnjost garantiran je kroz Urbanu zonu gdje se spajaju suvremena pop-kultura, glazba i gastronomija. Nastupi renomiranih izvođača, izvrsna eno-gastro i foodtruck ponuda te šarena ulična umjetnost krasit će ovu modernu zonu. Također, i u Park zoni će se moći opustiti u svemu dobrome što nam današnjica donosi. Honolulu dječji park i Deklina oaza, savršeno je okupljalište za obitelji. Djeca će se zabavljati u kreativnim radionicama i čarobnom svijetu mašte, dok će odrasli uživati u ukusnim koktelima, hrani te glazbi uživo.

Glavna bina – Vrhunski glazbeni program

Glavna bina Porcijunkulova donosi vrhunske glazbene nastupe za sve generacije. Svake večeri moći ćete uživati u odličnim koncertima i stvoriti nezaboravne uspomene. Za dodatan doživljaj provozajte se vlakićem koji će voziti od centra grada do SRC Mladosti, gdje će nastupati velikani domaće scene. Ovogodišnje Proštenje otvorit će A Strana (1.8.), a slijedit će Vesna Pisarović (2.8.), Halid Bešlić (3.8.), Jole (4.8.) te legendarna Crvena Jabuka (5.8).

Zakažite putovanje

Ne propustite priliku za ovo jedinstveno putovanje kroz vrijeme i rezervirajte početak kolovoza za dolazak u čaroban grad u najsjevernijoj Hrvatskoj županiji. U grad koji kroz Porcijunkulovo – čakovečko proštenje spaja prošlost i sadašnjost, tradiciju, vjeru i veselje!

Za sve novosti i informacije o događanjima u Čakovcu, pratite službenu internetsku stranicu i društvene mreže Visit Čakovec.