Je li ovo najljepši vodopad na svijetu? Upoznajte Mulafossur vodopad


Negdje na dalekom sjeveru, na čarobnim Farskim otocima, smjestilo se selo Gásadalur koje skriva jednu od najveličanstvenijih prirodnih ljepota gdje vodopad Mulafossur sa svojim okruženjem stvara fascinantan prizor 

 

Gásadalur je maleno selo koje prema zadnjem popisu stanovništva ima samo 11 stanovnika. Nekad je bilo dostupno samo pješice, brodom ili helikopterom, a izgrađeni tunel prije 20 godina olakšao je pristup ovom zabačenom dijelu Farskih otoka.

Ono što je super, u selu su u metalnim postavljeni lokalni proizvodi kao što je domaći džem ili neki začini, a novac samo ostavite u metalnoj posudi, sve funkcionira na međusobnom povjerenju.

@putoholicari Dobro dosli na Farske otoke! #putoholicari #faroeislands #farskiotoci #naturevibes ♬ At Jurassic World’s End Credits / Suite – Michael Giacchino

Od glavne ceste do vodopada možete doći laganom šetnjom od pet minuta. Mjesto je besplatno, odnosno ne naplaćuje se ulaznica.

Kod vodopada možete promatrati i prekrasne puffine

Puffin, odnosno na hrvatskom tupik, je ptica koja izgleda kao pingvin. Zovu ih još papagaji mora ili klaunovi mora. Jesen i zimu provodi na pučini hladnih sjevernih mora, a na obalu se vraća s početkom sezone parenja krajem proljeća. Gnijezdi se u kolonijama na vrhovima litica i polaže jedno jaje. Osim na Farskim otocima uglavnom se ih može naći i na Islandu, Grenlandu, Norveškoj i još nekim područjima sjevernog Atlantskog oceana. Zanimljiva je činjenica kako im je kljun crvene boje samo za vrijeme sezone parenja kako bi bili što privlačniji svojim partnerima. Životni vijek im je oko 20 godina i cijeli život imaju samo jednog partnera. Iako možda ne izgleda tako, puffini mogu letjeti brzinom i do 80km/h i zaroniti u dubinu mora od čak 60m, a vodopad Mulafossur je jedno od top mjesta na Farskim otocima gdje možete vidjeti puffine.

Fotogalerija: