Hmong Travel – Doživi Vijetnam u pravom smislu


Tomica Kristić, svjetski putnik i putopisac, prošle godine je otvorio turističku agenciju Hmong Travel kojom vodi ljude na daleki Istok – u zemlje jugoistočne Azije. Osim Vijetnama, koja je broj 1 destinacija agencije, Tomica vas vodi i u Kambodžu. U planu mu je otvoriti još nekoliko zemalja u tom dijelu Azije, a to su Indonezija, Laos i Mjanmar.

“Na ideju da otvorim turističku agenciju došao sam prije dvije godine, na predavanjima diljem Hrvatske na kojima sam prezentirao svoje putopisne knjige. Nakon predavanja obično bi uslijedila pitanja publike, a osim tipičnih pitanja kao što su: – Je l’ te bilo strah na putovanju?”, – Zašto si odabrao autostop kao prijevozno sredstvo?-, – Što si jeo na putu? -, – Gdje si spavao? -…ponekad bi zalutalo pitanje da li se vidim kao osobu koja bi vodila ljude u jednu od država koje sam posjetio. Kako se to pitanje sve češće ponavljalo, počeo sam sve ozbiljnije razmišljati o tome. S obzirom na to da imam velikog iskustva po pitanju Vijetnama, u kojemu sam svojedobno i živio tri godine, a i supruga mi je Vijetnamka, donio sam odluku da ću voditi ljude u tu daleku tropsku zemlju. Ubrzo sam otvorio svoju turističku agenciju Hmong Travel, i tako je sve krenulo”.

Da se posjetimo, Tomica je 2015. godine krenuo na četverogodišnje putovanje po svijetu gdje je stopirao iz Hrvatske do Novog Zelanda. Nakon putovanja bacio se u pjesničke vode te je napisao dvije putopisne knjige “Putovanje u Međuzemlje” i “Autostopom po svijetu”, koje opisuju sve dogodovštine s Puta. Na temu tih knjiga održao je preko 120 predavanja diljem Hrvatske. 

“Putovanja u svojoj turističkoj agenciji osmislio sam malo drugačije. Osim što je aranžman all inclusive, gdje je u cijenu uključeno gotovo sve, tražio sam nešto po čemu će se ona razlikovati od komercijalnih putovanja u tu istu zemlju. I zato sam se odlučio da će mi putovanja poprimati više avanturističku dimenziju gdje ćemo biti orijentirani na lokalne ljude i njihovu tradicionalnu kulturu. Vijetnam broji 54 različite etničke manjine. Svaka od njih međusobno se razlikuju ponajviše po tradicionalnoj odjeći koju nose, po jeziku koji pričaju unutar svoje zajednice, po društvenim običajima, te samom izgledu. Neke manjine još uvijek prakticiraju stare običaje gdje se žene udavaju u dobi od 12-13 godina a rađaju godinu-dvije nakon vjenčanja, neke imaju ugovorene brakove od strane obitelji, neke provedu cijeli život na polju, neke uživaju u biljnom pripravku betel kojeg žvaču i zubi im s vremenom pocrne, a nekima su rukotvorine glavna prepoznatljivost zajednice. U putovanjima u Vijetnam u Hmong Travel aranžmanu stupamo u kontakt s par etničkih manjina gdje osobno svjedočimo njihovoj zanimljivoj kulturi”.

“Kako sam živio u Vijetnamu, kojeg sam cijelog prošao uzduž i poprijeko, stupio sam u kontakt s mnogobrojnim lokalnim ljudima. Neki od nekih postali su mi dobri prijatelji. To mi je otvorilo mnoga vrata po pitanju rada na programu same ture i omogućilo doći do nekih lokacija koja su izvan radara kada je u pitanju turizam. Dakako, to je još i Lucy čiji materini jezik je vijetnamski. Kad se sve to zbroji dobijemo jedno kvalitetno avanturističko putovanje kroz tu daleku jugoistočnu azijsku zemlju”.

Kako nam je Tomica rekao trenutno su monsunske kiše u tropskim predjelima jugoistočne Azije i stoga radi kratku pauzu od putovanja u Vijetnam. S istima kreće početkom jeseni, točnije sredinom rujna. 

“Što se tiče samog programa u isti sam stavio gotovo sve što smatram da se mora posjetiti kada ste u Vijetnamu. Stoga nam putovanje započne na sjeveru zemlje, u glavnom gradu Hanoju. Nakon dva dana boravka u kulturološko najbogatijem gradu države sjedamo u privatni kombi i selimo se na sami sjever zemlje, u pokrajinu pored granice s Kinom, u Sapu. To je dom predivnih rižinih terasa, ali i prijestolnica etničkih manjina. A to je i glavni razlog našeg dolaska. Rujan i listopad su najbolji mjeseci za posjetiti sjever zato što je žetva i riža je tada u svom najljepšem izdanju. U Sapi imamo dvodnevni treking po rižinim poljima i lokalnim selima, što se pokazalo punim pogotkom ture. Nakon tri dana odlazimo na Ha Long bay gdje smo 24 sata na kruzeru, na kojem i noćimo. Zatim idemo u Ninh Binh, pokrajinu poznatu po strmim stijenama koje iskaču iz beskrajnih rižinih polja. Osobno to mi je najdraže mjesto u Vijetnamu. Tamo bicikliramo, vozimo motore, penjemo se na brda, posjećujemo drevne gradove, itd. Zatim se selimo na jug zemlje, u metropolu Saigon. Tamo kušamo noćni život tog modernog i razbuktalog grada od 12 milijuna ljudi i upoznavamo se kroz priču o Vijetnamskom ratu. I za kraj ture odlazimo 200 km južnije, na famoznu Mekong Deltu koju istražujemo čamcima, brodićem i biciklima i time zaključujemo naše petnaestodnevno proputovanje po Vijetnamu”.

“U studenome ove godine počinjem voditi grupe i u Kambodžu. Spojio sam te dvije susjedne države i osmislio novi program. Najvažnije što ću istaknuti po pitanju te ture je put u Kambodžu u koju dolazimo po brodom Mekong Delti iz Vijetnama. Naravno, tu je i nezaobilazni Angkor Wat, najveći kompleks hramova na svijetu, Phu Quoc, itd. Prije par dana otvorio sam turu za doček Nove godine u Vijetnamu. Ona se malo razlikuje od preostalih tura zato što ćemo tamo posjetiti u središnji dio zemlje, predivan Hoi An. Nadalje, na proljeće otvaram Indoneziju. Prije 5 godine Indoneziju sam prošao autostopom od zapada do istoka. Toj zemlji se posebno veselim zato što ćemo boraviti na Baliju i na rajskom otoku Gili. Za kraj ćemo posjetiti otok Java, gdje ćemo se penjati na dva aktivna vulkana. Za tjedan, najviše dva, program će biti online. 

Sve programe tura koje vodi Tomica možete vidjeti na internetskoj stranice agencije 

Nadolazeća putovanja u Vijetnam:

 14.09. – 29.09.2024. 

 05.10. – 20.10.2024.

 27.10. – 11.11.2024.

 19.11. – 05.12.2024.

 23.12. – 08.01.2025. – doček Nove godine

Fotogalerija: