Festival oživljene povijesti – uskočite u perušićki vremeplov uz odličan provod


Zanima vas kako se živjelo u osmanskom taboru? Kako su mačevali slavni frankopani? Želite li razgledati jedinstven sajam rukotvorina i suvenira kao i degustirati stare, zaboravu otrgnute delicije ovog ličkog kraja?

U Perušiću vas pozivaju na atraktivnu manifestaciju Festival oživljene povijesti, koja će se po prvi puta održati na šarmantnoj lokaciji Starog grada Perušića dana gospodnjeg 14. srpnja 2024., s početkom u 17 sati!

Organizatori su pripremili bogat program za svoje posjetitelje. Uživajte u scenskom prikazu fascinantne povijesne priče Starog grada Perušića. Uzbudljiv i autentičan prikaz povijesnog događaja koji je oblikovao današnji Perušić upotpunit će prigodna glazba i srednjovjekovni plesovi. Iskusite život u osmanskom taboru, na organiziranim radionicama naučite franskopanske vještine mačevanja i tehnike streličarstva, sudjelujte u plesnim radionicama!

Očekuje vas sajam s rukotvorinama, suvenirima i zaboravljenim delicijama a za kraj vatreni show koji će vas ostaviti bez daha. Predlažemo jedan drugačiji vikend izlet od tipičnog more&sunce&sladoled iskustva. A što sve istražiti u čudesnom Perušiću, donosimo u nastavku teksta.

CRKVA UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA – najveći sakralni objekt u Lici

Jeste znali da je Crkva uzvišenja Svetog Križa najveći sakralni objekt u Lici s dužinom od 34 metra i širinom od 13, 85 metara, a čine je prostrani brod s osam kapelica koje se u jednakom broju raspoređene sa svake strane broda, kratko poligonalno svetište, te sakristija koja se nalazi uz južnu stranu svetišta i zvonik koji se nalazi pred glavnim pročeljem.

Nije naodmet spomenuti ni mističnu Kosinjsku dolinu, u današnjim razmjerima, jedinstven  prostor koji je ostao netaknut  industrijalizacijom i velikim prometnicama, koji se može pohvaliti brojnim prirodnim ljepotama, prvenstveno velikim brojem biljnih i životinjskih vrsta, špiljama, jamama i vrtačama, vrelima i izvorima iznad kojih se ističe planinski vrh Kalić na 969 m.n.v. sa spektakularnim pogledom na Kosinjsko polje.

Nakon oslobođenja Like od Osmanlija, pop Marko Mesić je 1680. godine osnovao župu u Perušiću. Prema povjesničaru Horvatu, prvotno je na tom mjestu stajala drvena crkva, no kasnije se otkrilo da je na temeljima stare gotičke crkve, koja je bila preuređena u džamiju za vrijeme osmanske vlasti, izgrađena nova crkva. Arhiđakon Kabalin je 1768. godine zabilježio kako crkvi nedostaje pod i strop. Zvonik ima kasnogotička obilježja poput šiljasto-lučnog portala i malih prozora, a nad ulaznim portalom je isklesana luneta s natpisom iz 1698. godine: „In hoc signo vinces, hic opvs meae salvtis“ (U ovom znaku ćeš pobijediti, ovo djelo je moj spas).

Kosinjska Tiskara – dom najstarije hrvatske knjige čiji se pergamentni ulomak kalendara čuva u Vatikanskoj knjižnici

Grad Kosinj je mjesto gdje je, prema novijim istraživanjima, 22. veljače 1483. godine tiskana najstarija hrvatska knjiga “Misal po zakonu rimskog dvora”. U Kosinju je 1490. godine otisnut i glagoljski Brevijar, od kojeg su sačuvana dva nepotpuna primjerka. Tiskaru je osnovao Anž Frankopan Brinjski, a prvi tiskar bio je Ambroz Katić. Kosinj je tako postao važno crkveno i kulturno sjedište srednjeg vijeka. Danas imamo sačuvana dva nepotpuna primjerka, jedan papirnati koji se čuva u muzeju u Veneciji, a drugi pergamentni ulomak kalendara koji se čuva u Vatikanskoj knjižnici.

Kosinjski Most – remek djelo prirode i čovjeka

Kosinjski most, monumentalni kameni most dug 70 metara, spaja Gornji i Donji Kosinj te povezuje ta mjesta s Otočcem i Perušićem. Projektirao ga je početkom 20. stoljeća Milivoj Frković, a izgrađen je tehnikom “uklinjenja kamena”. Most je poseban po otvorima lukova koji rasterećuju vodeni val u slučaju poplava.

Pisani Kamen – poseban simbol drevne povijesti

Pisani kamen u Kosinjskoj dolini datira iz 1. stoljeća, kada su ovo područje naseljavala japodska plemena. Sukob između plemena Ortoplina i Parentina oko izvora Begovača riješili su Rimljani, koji su uklesali natpis na kamenu: „EX CONVENTIONE FINIS INTER ORTOPLINOS ET PARENTINOM ADITVS AD AQVAM VIVAM ORTOPLINIS PASVS D LATVS I“(Po dogovoru, granica između Ortoplina i Parentina, prilaz do žive vode Ortolinima 500 koraka, 1 širine).

Jela Car – najveća jela u Europi

U Kosinjskom Bakovcu se nalazi najveća jela u Europi, poznata kao Jela Car. Visoka je 42,5 metara, s opsegom od 5,42 metra, i pretpostavlja se da je stara nekoliko stoljeća. Do jele Car se dolazi automobilom iz Kosinjskog Bakovca, nakon čega slijedi šetnja šumskom cestom od dva kilometra.

Prizor ovog diva među stablima je izniman i svakako vrijedan posjete.
Kosinjska dolina u Lici obiluje povijesnim i prirodnim bogatstvima. Od crkava i mostova do drevnih natpisa i monumentalnih stabala, ovo područje jedinstvene ljepote, očarati će vas kombinacijom bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota koje vrijedi istražiti. Vidimo se u Perušiću, neodoljivoj škrinjici drevne baštine i stare povijesti, uokvirene prizorima nedirnute prirode.

ORGANIZATORI FESTIVALA su TZO Perušić i JU Pećinski park Grabovača a više informacija pronađite na poveznici: tz-perusic.hr.

Fotografije: Anamarija Jurković, Mile Kulaš Pilja, LaKo photo, TZO Perušić