Around Plitvice – vodič za avanturiste i tragače za prirodnim ljepotama


Ranč s konjima usred divljine, ranč s jelenima, šetnje kroz prekrasnu prirodu, posjet starim dvorcima koji šapuću o minulom vremenu, rafting safari, ludi zipline nad dolinom,  gastro tura koja oporavlja život, vatrene rakije od najboljih sastojaka, kreativno slikanje, šetnje po šumama i skupljanje kestena i vrganja, hranjenje jelena, prekrasne špilje i poučne staze. Ima li toga u jednoj regiji gdje je sve dostupno na max 20 min vožnje? Ima itekako, a u nastavku donosimo vodič gdje ih sve pronaći.

Plitvička jezera, s njihovim kristalno čistim vodama, veličanstvenim slapovima i bujnim šumama, predstavljaju jedan od najljepših prirodnih dragulja Hrvatske. Ova UNESCO-va svjetska baština očarava posjetitelje svojom nevjerojatnom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta a već su desetljećima jedna od najtraženijih lokacija turističkih posjeta.

Znamo i da se turisti diljem svijeta redovno zapute prema Lijepoj Našoj ponajviše zbog njih, a sada vam donosimo koliko sadržaja: zabavnih, poučnih, edukativnih, adrenalinskih, duhovnih, umjetničkih i u konačnici gastro primamljivih, na koje možete nabasati ako krenete u okolicu i oboružate se znanjem, potrebnim da bi istražili ostatak regije. Pa krenimo!

Slunj Rastoke – Outdoor lokacija s tragom vilinske prašine

Za ljubitelje šetnji, Slunj i naselje Rastoke predstavljaju jedno od najljepših mjesta u Lijepoj Našoj, kao da su stvoreni upravo za tu aktivnost. Bez obzira jeste li u potrazi za brzim, laganim, sporim, edukativnim, sportskim ili meditativnim šetnjama, boravak u Slunju i Rastokama jednostavno ne smijete propustiti. 

KAYAKING NA MREŽNICI – PREPUSTI SE VODI

Zaljubljenici u kayaking i rafting mogu bookirati željeni izlet (Bilo kayaking bilo rafting) u hotelu Mirjana Rastoke u sklopu kojeg je i turistička agencija. Važno je znati da se izbor izleta odabire ovisno o vodostaju rijeka. Pa ako preferirate kayaking, posjet u proljeće, ljeto i ranu jesen bio bi idealan za ovu aktivnost, dok ostatak godine možete uživati u raftingu na brzacima Korane. Najveća atrakcija, ono gdje se uvijek traži veslo više, je kayaking na Mrežnici. Ali ni rafting ne zaostaje.

A kako to izgleda, saznat ćete vrlo brzo, na recepciji hotela  Mirjana Rastoke kada dobijete od vodiča sve potrebne i važne informacije o izletu. Potpisujete suglasnost i nakon toga vam se osigurava i uručuje potrebna oprema. Potom se odvezete do rijeke Mrežnice na početnu točku izleta koja se nalazi u Primišlju. Sama vožnja traje oko 20 minuta i možete za to vrijeme uživati u šumskom nenaseljenom pejzažu koji izgleda kao živa razglednica.

Foto – Domagoj Sever

 

O rijeci i izletu

Nakon dolaska na početnu točku kreće uzbudljiva avantura. Prvo dobijete objašnjenje kako rukovati kajacima uz sigurnosne upute i završne provjere. Ulazak u rijeku odvija se na prvom vodopadu. Na ovom dijelu rijeke nalaze se preko deset slapova od kojih se svi mogu preploviti čamcem, osim ”Milkovića slapa” koji je visok 8 metara, ali doživljaj ispod njega je nezaboravan.

Izlet se završava prolaskom kroz kamp koji se nalazi uz most na rijeci Mrežnici, tamo je osiguran prijevoz natrag u agenciju. Bogat i izdašan ručak prepun domaćih specijaliteta čeka vas u restoranu hotela Mirjana Rastoke. Poznata lička janjetina, teletina ispod peke, jela od divljači, riblji i vegeterijanski specijaliteti taman su po mjeri svakog putnika. Ne samo to, možete i prenoćiti u super udobnim sobama gdje ćete zasluženo spavati spavati kao bebe, nakon proživljenih adrenalinskih uzbuđenja.

Quad Adventure

Uživajte u vožnji kroz šume i terenske staze vlastitim tempom, uz zajamčenu dozu zabave i adrenalina. Sve što vam treba je osigurano – kaciga, zaštitne naočale, gorivo i stručno vodstvo. Vožnja je sigurna uz nove quadove, koji su prilagođeni za 1 ili 2 putnika. Što se izleta tiče možete birati između dvije rute: Staza 1: 22 km, 1.5-2 sata, idealna za uživanje u prirodi i fotografiranje. Staza 2: 12 km, 45 min do 1 sat, savršena za kratku, ali zabavnu vožnju.

Obje staze kreću ispred hotela Mirjana & Rastoke i pružaju off-road avanturu kroz prekrasne krajolike. Mi smo isprobali obje i oduševili se. Vožnja sa vodičima ili bez njih, u šumskom carstvu kroz sve one divlje staze, krošnje, granje i lišće apsolutno je oslobođenje od briga i super iskustvo. U hotelu Mirjana Rastoke možete se bez problema i smjestiti u njihovim velikim komfornim sobama, te uživati u maštovito pripremljenim specijalitetima kraja. Pripremaju domaće specijalitete da bi sačuvali izvorne recepture, i u tome primjenjuju isključivo domaćih ekološki čistih namirnica te bogato kuharsko iskustvo garancija su vrhunskih gurmanskih užitaka čemu svjedoče puni stolovi domaćih posjetitelja i gostiju sa svih krajeva svijeta. Poznata lička janjetina, teletina ispod peke, jela od divljači, riblji i vegeterijanski specijaliteti taman su po mjeri svakog putnika.

TURA VODIČA JOSIPA I VREMEPOLOV PROŠLOSTI

Kada se umorite od istraživanja prirodnih divota i shvatite da bi naučili malo više kroz Rastoke i Slunj vas može provesti licencirani turistički vodič Josip Kolaković. I to odjeven u uniformu graničara iz 18. stoljeća, kroz kreativnu turu “Putevima hrvatskog vojnika”. Na zanimljiv i duhovit način saznali smo da su Francuzi, iako su ovdje boravili samo pet godina, postigli više nego Austrougari kroz nekoliko stoljeća. Od njih potječe i naziv “Kordun”, izveden iz francuske riječi cordon, a u tom kratkom periodu posadili su dud, grožđe i kestene, čime su započeli zlatno doba poljoprivrede.

Posebno pamtimo riječi generala Marmonta: “Hrvati su narod koji će se pobuniti, ali će ipak napraviti ono što im se kaže…” Puno toga bi se moglo nadovezati o ovoj istinitoj procjeni, ali nećemo širiti priču, jer tu ste da bi uživali punim plućima a ne zdvajali nad povijesnom činjenicom naše vjekovne poslušnosti.

PREPORUKA ZA GASTRONOMSKE GUŠTE – RESTORAN FENIX:

Kada ogladnite od uzbuđenja, pokucajte na vrata restorana Feniks smještenom malo izvan Slunja. Ovaj restoran je omiljeno mjesto za svadbe, krstitke i općenito sve bitne trenutke koji se dijele s najmilijima.  Naša preporuka je da kušate klasičnu goveđu juhu, preukusnu janjetinu s ražnja i mekani domaći štrudl, a  pravo iznenađenje koje će zaokružiti gastro doživljaj, je graševina lokalne vinarije Obrovac. Sve u ovom restoranu dolazi direktno iz domaćeg uzgoja koji se kupuje od lokalnih OPG-ova. Cijela obitelj vrijedno i marljivo stvara koncept autentične domaće ponude, sa polja i vrtova ravno na stol. Osim ukusne trpeze bazirane na tradicijskoj ponudi kraja, ponudu njihovog smještaja pronađite ovdje i usput provjerite zgodan info zašto se i strani uglednici  oduševljavaju janjetinom.

Ako volite istraživat prirodu na dva kotača ovdje ćete uživati

Od  Rastoka, Rakovice, Plitvičkih jezera do bajkovitog Cetingrada, svugdje možete doći za čas, koristeći dobar stari bicikl ili ako vam se žuri, tada uzmite električni bicikl. Bicikliranjem se uz stručno vodstvo na ovom području mogu istražiti vilinske  Rastoke, Baraćeve špilje, Plitvička jezera, podzemna vojna zračna luka, vrhovi graničnih planina s 360° pogledom i još mnoge druge povijesne tajne i prirodne ljepote koje skriva ovaj krajolik.

Čitavo područje Rakovice, Slunja i Cetingrada povezano je mrežom biciklističkih staza. Staze vode asfaltiranim cestama i makadamskim putovima. Biciklističke rute prolaze pored kulturno povijesnih lokaliteta, kroz očuvane prirodne predjele i pored brojnih OPG-ova. Naša preporuka je da svakako posjetite slijedeće točke interesa: Stari grad Drežnik, Gradina (Stari grad u Slunju), utvrdu Cetin, Kuća Pećina (u Batnozi pored Cetingrada), Rastoke, Slunjčica, rijeka Korana, planinarska staza Koranski put, Baraćeve spilje, Speloen, Destilerija Magdić, Ranč Wild Spring, quad avantura, te rijeku Mrežnicu kroz rafting.  

Stari grad Drežnik – čuvar sjećanja i 900 godina povijesti

Stari grad Drežnik, veličanstvena utvrda iz 12. stoljeća, stoljećima je stajao kao neustrašiva obrana protiv turskih prodora, štiteći ovaj dio Europe punih 400 godina. Zbog svog strateškog položaja, Drežnik je kroz povijest često mijenjao gospodare, a tragovi tih burnih vremena i dalje su vidljivi na njegovim zidinama. Iako je prošlo gotovo 900 godina, ova utvrda i dalje ponosno svjedoči povijesti Plitvičkih dolina.

Općina Rakovica prepoznala je važnost Drežnika te ga pažljivo obnavlja kako bi očuvala ovu rijetku povijesnu atrakciju. Veliki toranj restauriran je 2011. godine, a radovi na sanaciji zidova, krovišta i ostataka obrambenih zidina nastavljaju se i dalje. Iako unutrašnjost kule trenutno nije dostupna za istraživanje, proplanak na kojem se utvrda nalazi dio je popularnih biciklističkih, pješačkih i jahačkih ruta, a pruža i spektakularan panoramski pogled na rijeku Koranu i okolne krajolike.

default

Ljubitelji povijesne etno baštine, svratite u neki od rastočkih mlinova.

Rastočki mlinovi već stoljećima očaravaju avanturiste i putopisce, a gotovo svaki od njih zabilježio je svoju viziju ovih čudesnih vodopada, bilo skicom ili opisom. Tijekom kratke, ali značajne francuske vladavine početkom 19. stoljeća, uspostavljen je mir i red, što je mlinovima omogućilo da postanu nečiji stalni domovi. Od tada je mlinarenje regulirano, a korištenje mlinova zahtijevalo je posebno odobrenje ili koncesiju, uz nadogradnju stambenih prostora, čime je Rastoke polako postale mjesto kakvo danas poznajemo. Ovo slikovito naselje na nekadašnjoj vojnoj granici vrti se oko vode i ritma mlinova žličara u hladnim vodama rijeke Slunjčice. Danas je aktivan na ovom području jedan mlin, Jarebov mlin koji se ponosi  bogatim asortimanom raznih vrsta brašna, idealnog za sve ljubitelje kvalitetne hrane. Možete na licu mjesta doći, upoznati tradiciju mlinarstva i kupiti si integralno pšenično, pirovo
proseno, heljdino ili,kukuruzno brašno..Izbor je vaš.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Putoholicari / Iva & Branko (@putoholicari)

Imanje SLOVIN UNIQUE RASTOKE

Želite ući u carstvo fantastičnih otkrića, vilinskih vrtova, totema, muzeja, cvijeća, slapova.. Nema problema, tu je imanje Slovin Qunique Rastoke. Kroz imanje prolaze u užurbanom zaigranom ritmu slapovi nazvani slap Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Slap Buk je nazvan zbog buke koju stvara pri svom padu u kanjon Korane. Radi se o najraskošnijem slapu u Rastokama koji je visok 12 metara i službeno je najveći slap u Rastokama. Pjenušavi Hrvoje marljivo prska po hridima u svom padu, a slap Vilina kosa dobio je ime po vilama za koje se vjeruje da su noću mlinarima krale konje i jurcale s njima po livadama i padinama sve do zore.

Vilina kosa se u uskim mlazovima ruši preko ispupčenih sedrenih barijera i po mnogočemu podsjeća na raspletenu vilinu kosu. Ovdje možete vidjeti i originalnu kulisu sa snimanja filma Blago u srebrnom jezeru. Poznati njemački književnik Karl May je u svojim romanima stvorio lik indijanskog poglavice iz plemena Apača – Winnetou.

Blago u srebrnom jezeru snimljen je 1962 u koprodukciji Rialto filma iz Berlina u suradnji s Jadran filmom iz  Zagreba, na lokacijama diljem Hrvatske. Neke od najpoznatijih lokacija su bile NP Paklenica, NP  Plitvička jezera, NP Krka, kanjon rijeke Zrmanje, Vransko jezero.. U Rastokama i Slunju je bilo smješteno indijansko selo i salon, lokalni ljudi su glumili kao statisti a vrača je glumio Mile Štrk, jedna od legendi grada Slunja. Nakon uspješno završenog snimanja, Njemačka produkcijska kuća u Rastokama ostavlja totem sa snimanja filma koji se danas nalazi na ovom imanju. Totem je izvrsno očuvan, dvije njegove strane su originali a na ostalima su hrvatski motivi.

Kao što mu ime govori, ovo je vrt vila. Pri šetnji prostranim imanjem, naići ćete na žičane, krpene, drvene skulpture divnih vila kako vas nehajno promatraju, dok im se veliki broj  posjetitelja divi i fotografiraju s njima. Možete pronaći i svoje vilinsko ime na vilinskoj karti postavljenoj usred imanja, koja po mjesecu rođenja određuje vaše ime.Vilinski vrt je posebna oaza mira i ljepote, imate klupice za odmoriti se i uživati u tihom društvu vila, možete se samo šetati po livadama opkoljenim slapovima i prekrasnim bogatim drvećem, prirodnog hlada ima dovoljno za ljetno uživanje u igri slapova pod kojima se svijaju bogata stabla puna hladovine. Ili za jesensko sjedenje na klupici i uživanje u pisanju stihova, ako ste tankoćutni i nježni.

Rančevi, špilje, adrenalinska iskustva i fina hrana– priče koje drži voda u Dolini čuda

Napuštajući povijesnu utvrdu, put vodi prema Baraćevim špiljama, prirodnom dragulju koji krije iznimno zanimljivu povijest. Smještene u blizini Rakovice, ove špilje su pravo speleološko blago, a kroz osvijetljene prolaze između veličanstvenih siga, vodič će vam ispričati podosta toga  o tisućljetnom oblikovanju podzemnog svijeta. Baraćeve špilje, prvi put otvorene za posjetitelje 1892. godine, ubrzo su bile zatvorene, no zahvaljujući dugotrajnom revitalizacijskom projektu, ponovno su otvorene 2004. godine.

Danas je za posjetitelje dostupna Gornja špilja, u kojoj su pronađeni brojni arheološki i paleontološki artefakti, uključujući kosti špiljskih medvjeda, lavova, pa čak i nosoroga. Ova podzemna čuda, s impresivnim stalaktitima i stalagmitima, ne samo da oduzimaju dah svojom ljepotom već i oživljavaju prošlost, otkrivajući tajne drevnih stvorenja koja su nekada nastanjivala ovaj prostor. Baraćeve špilje nekada su bile dom impozantnog špiljskog medvjeda, čija je težina dosezala nevjerojatnih 900 kilograma, a visinom je nadmašivao čovjeka,” reći će vam vodič dok se pogled zaustavlja prema drevnom kosturu starom oko 30.000 godina, smještenom pred njima. Posjet Baraćevim špiljama pruža jedinstveno iskustvo, spoj prirode, povijesti i misterija, u srcu netaknute prirode. A njeni simpatični stanovnici šišmiši, spavaju cijelo vrijeme snom pravednika iako se stalno izmjenjuju posjetiteljske ture.

Baraćeve špilje odnedavno su obogaćene novim edukativnim centrom – Speleonom, prvim takve vrste u Hrvatskoj. Ovaj suvremeni centar, smješten u netaknutoj prirodi, vodi posjetitelje na putovanje kroz vrijeme, vraćajući ih u razdoblje ledenog doba, kada su ovo područje naseljavale veličanstvene zvijeri poput špiljskih medvjeda, lavova i hijena. Fosilni ostaci tih prehistorijskih životinja, pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji, prikazani su u realistično oblikovanim izložbama, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo susreta s prošlošću. Ako vaši najmlađi pokazuju zanimanje za povijest, arheologiju i prirodu, ovo je mjesto savršena škola.

Speleon ne nudi samo edukativni uvid u speleološku baštinu, već i sadržaje za ugodan boravak – od dječje igraonice i suvenirnice s lokalnim proizvodima, do caffe bara s osvježavajućim napicima i vrhunskim sendvičima. Besplatan parking i pogled na Plitvičku dolinu omogućuju posjetiteljima da se opuste u mirnom prirodnom okruženju, prisjećajući se onog što su vidjeli u Baraćevim špiljama, koje su bile zatvorene više od stotinu godina, sve dok entuzijasti nisu oživjeli ovo jedinstveno podzemno blago.

Wild spring ranč –  San koji je postao stvarnost

Ljubitelji konja i divljine, obavezno posjetite ovaj ranč i bukirajte neku turu jahanja ili noćenja. Konji su fascinantni sami po sebi ali još je bolja priča koja stoji iza svega. Mlada Petra Gregl, odlučila je ostaviti stresan Zagrebački život iza sebe i preseliti se u Staru Kršlju, lokaciju doslovno usred ničega u nedirnutoj prirodi između Plitvičkih jezera i Baraćevih špilja. Odrasla s ljubavlju prema konjima, Petra je još kao dijete počela jahati, a kasnije se posvetila trenerskom poslu. No, njezina ljubav prema životinjama, posebice konjima i želja za nekim drugačijim, jednostavnijim životom dovela ju je do prekretnice – napustila je Zagreb, kupila i obnovila zapušteno imanje na granici Korduna s Likom i posvetila se  obnavljanja zapuštenog imanja i stvaranja Wild Spring Rancha.

Na ranču, koji sada obuhvaća 13 hektara, Petra živi zajedno s konjima, ovcama, kokošima, mačkama i psima te povremenim volonterima koji joj dolaze iz raznih strana svijeta. Sve što danas čini dio ranča izgradili su sami, od staja za konje do kokošinjaca i hotela za pčele. Petra je razvila poseban sustav za svoje konje pod nazivom “paddock paradise,” gdje životinje uživaju slobodu kretanja po dugim stazama, a gosti iz cijelog svijeta dolaze prvo znatiželjno škicnuti ovaj prirodni raj, a zatim se opuste i uživaju u divljini i bezbrižnom vjetru u kosi.  

Iako se turizam nije planirao, Wild Spring Ranch postao je popularno mjesto za posjetitelje iz različitih zemalja, koji dolaze zbog jahanja i doživljaja života na ranču. Petra planira nastaviti razvijati ranč, proširujući smještajne kapacitete za volontere, dok je njezin dugoročni cilj izgraditi i kaubojski saloon, dodajući još jedan element autentičnog iskustva. Unatoč osami i divljini prirode, Petra u svom načinu života pronalazi ispunjenje, a rad na imanju postao je njezina životna svrha i sreća zbog sna koji se utjelovio u stvarnost.

Kada se vratite u realnost nakon živopisne špilje i rančeva, možete se ugodno prizemljiti i najesti u hotelu Palcich. Hotel Palcich, smješten u blizini Plitvičkih jezera, u mjestu Čatrnja, otvoren je prije tri godine.

S interijerom koji uključuje 22 prostrane sobe i pet apartmana, hotel nudi ugodno okruženje za odmor, nadomak poznatih Plitvičkih jezera. Ljubitelji vina ovdje  mogu uživati u raznolikoj vinskoj karti, uključujući Enjingijev Pinot crni iz 2009. godine i vina istarskog vinara Prelca.

Gastronomska ponuda je bogata i izdašna, s posebnim naglaskom na jela od divljači koja odražavaju lokalne tradicije. Hladna plata s tri vrste sira i domaćim kobasicama odličan je uvod, dok su jelena steak u umaku od čokolade i gulaš od divljači s domaćim okruglicama pravi izbor za ljubitelje mesa ali i raznolikog povrća koji se nabavlja od lokalnih proizvođača.

Za posebne prigode, ovdje možete naručiti i ukusna jela ispod peke, uključujući teletinu koja evocira domaće tradicije.

Krenut ćemo i dalje i provest vas kroz Slunjčicu kroz meditativnu šetnju, trgnut ćemo rakijicu obitelji Magdić, nahraniti jelene, prošetati malo po Plitvice Holiday resortu i diviti se kućama na stablima, kroz slikarsku koloniju u hotelu Mirjana Rastoke gdje možete biti slikari na jedan dan, ić ćemo na pecanje i svratiti do Cetingrada. Koliko doživljaja na relativno malom prostoru.

O PROJEKTU #AROUND PLITVICE

Plitvička jezera, s njihovim kristalno čistim vodama, veličanstvenim slapovima i bujnim šumama, predstavljaju jedan od najljepših prirodnih dragulja Hrvatske. Ova UNESCO-va svjetska baština očarava posjetitelje svojom nevjerojatnom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta a već su desetljećima jedna od najtraženijih lokacija turističkih posjeta. U neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, osmišljen je jedinstveni projekt koji teži razvoju atraktivne i neodoljive outdoor destinacije. Ovaj inovativni koncept osmišljen je u cilju povezivanja spektakularne s raznovrsnim sportskim aktivnostima te bogatstvom proizvoda malih obiteljskih gospodarstava i domaćim proizvodima. Kako bi se što bolje povezala promocija raznolikih sadržaja, 2024 godine, kroz neformalno udruživanje udruživanje Turističke zajednice grada Slunja, Turističke zajednice područja Plitvičke doline i Općine Cetingrad – projekt Around Plitvice, kreiran je projekt Around Plitvice.